SEKTÖR > Eren Has Group 2022 yılında hedeflerini yakalad

Eren Has Group 2022 yılında hedeflerini yakalad

Nurettin Özmen“Eren Has Group için başarılı bir yıl geride kalmıştır. Özellikle altın fiyatlarının enflasyonun altında kalması kuyum sektöründe önemli bir hareketlilik ortaya çıkarmıştır”

Bir yıl daha geride kalmak üzere. 2022 yılında pandeminin bitme noktasına gelmesi, altın fiyatlarının yüksek enflasyonun altında kalması, pandemi sonrası artan düğünler ve ertelenen kuyum alışverişlerinin gerçekleşmesi bu yılın sektörümüz açısından olumlu geçmesinde büyük rolü oldu. Eren Has Group Genel Müdürü Nurettin Özmen; başarılı bir yılı geride bıraktıklarını, hem kendi firmalarının hem de sektördeki birçok markanın pozitif rakam ve cirolar ile yılı kapatmaya hazırlandıklarını söyledi.

Bir yılın daha sonuna geliyoruz. 2020 ve 2021 yılının ilk yarısında ülkemizde pandeminin etkisi çok olumsuz olmuştu. 2022 yılında tam pandemi bitti diye sevinirken, Ukrayna ve Rusya savaşı hayatı olumsuz etkiledi. Tüm Dünyada artan enflasyon, hayat pahalılığı, akaryakıt fiyatlarının 3 kattan fazla artışı ekonomik açıdan herkesi zora soktu. Peki kuyumculuk sektörü açısından 2022 yılı nasıl geçti? Bu sorunun yanıtını, sektörümüzün tecrübeli kıymetli maden ticaret firması Eren Has Group’un genç ve dinamik Genel Müdürü Nurettin Özmen’e sorduk. Özmen; yaşanan ekonomik daralma içinde en az sıkıntıyı yaşayan sektörün kuyumculuk sektörü olduğunu, turizm ve kuyumculuk sektörünün yabancı para birimiyle ağırlıklı iş yapması nedeniyle, ekonomik sıkıntıları minimum ölçüde hissettiğini ifade etti.

Kuyum ihracatının artışını sürdürdüğünü, iç piyasada da altın fiyatlarının makul bir seviyede kalmasıyla, yıl içinde oldukça hareketli günler geçirdiklerini kaydeden Nurettin Özmen; “Biz EHG olarak 2022 hedefimizi yakaladık. Talebin oldukça yükseldiği altının ithalatında çeşitli bürokratik zorluklar yaşadık. Türkiye’nin finansal faaliyetler açısından, Mali Eylem Gücü (FATF) tarafından gri kategoride kabul edilmesi de özellikle yeni ithalat yapacak firmaları zorlayacaktır. Biz 2022 yılının bir gününde bile müşterilerimizin taleplerine olumsuz yanıt vermedik. Altın ithalatında artan zorluklar ne yazık ki fiyat farkı ortaya çıkarıyor. Bu konunun hızla çözülmesi büyük önem teşkil ediyor. İMMİB’in çözüm arayışlarında olduğunu ve Ankara ile sürekli temaslarda bulunduğunu biliyoruz. Altın ithalatını zorlayıcı kararların alınması hiç kimseye fayda sağlamayacaktır. Turizmden sonra ülkemize en çok döviz girdisi getiren sektörlerden biri olan kuyumculuk sektörünün önü açılmalıdır” diye konuştu.

2023 yılı ile ilgili tahminlerde bulunmanın çok kolay olmadığını ve önümüzde yaklaşan bir seçim olduğunu hatırlatan Özmen; EHG’nin büyüyen kadrosuyla yerli ve yabancı sektör mensuplarının yine güvenli limanı olmaya devam edeceğini, değerli maden alım satımında mazeretlere sığınmadan her zaman müşterilerinin yanında olacağını vurguladı.