SEKTÖR > Akyürek “Birlik içinde hareket edemeyen bir sektör masaya konan faturayı birlikte ödemek zorunda kalıyor”

Akyürek “Birlik içinde hareket edemeyen bir sektör masaya konan faturayı birlikte ödemek zorunda kalıyor”

Orobella Alyans Genel Müdürü Mehmet Akyürek; “Çok yüksek altın fiyat farklılığı eşliğinde İstanbul Jewellery Show’un etkin sonuçlar ortaya çıkarmasını beklemek gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır. Bu yıl hazırlıklarımızı yine özenle yaptık ama fuar heyecanımız tabi ki geçmiş yıllara göre daha az oldu. Sektörümüz bazıları tarafından yok hükmünde görülüyor. Tabi ki olan ülke ekonomisine oluyor.”

Ülkemizin yüksek kaliteli alyans üreticilerinden Orobella; uzun zamandır katıldığı İstanbul Jewelry Show’a bir yenisini daha ekliyor. Fuar hazırlıklarını her zaman olduğu gibi özenle gerçekleştiren Orobella; yaşanan altın fiyat farklılığı nedeniyle bu fuarın katıldığı fuarın en iyi fuarı olmasını beklemiyor.

Sakarya’da Dünyanın en büyük alyans fabrikasında ürettiği, kendine has özel kaliteli alyanslarıyla 35 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiren Orobella Alyans; sürekli katıldığı ve mutlu ayrıldığı İJS öncesi, bu sefer hazırlıklarını çok daha kontrollü yaptı. Kuyum ihracatçısını çok zora sokan altın fiyat farklılığı, tüm firmalarımız için gelecek açısından büyük endişe uyandırıyor.

Orobella Alyans Genel Müdürü Mehmet Akyürek; zaten kur baskısı nedeniyle ihracat alanında yüksek karlılıklar eşliğinde satışların uzun zamandır yapılmadığını, bir de bu yetmezmiş gibi yaklaşık 12 aydır altın ithalatına getirilen kota ile ihracatçının ellerinin kollarının resmen bağlandığını söyledi.

Dünyanın önde gelen firmalarına alyans sunduklarını hatırlatan Mehmet Akyürek; “Biz tüm olumsuzluklara rağmen fuara yine çok sayıda yeni model ile katılıyoruz. Yıllar içinde bağ kurduğumuz alıcılara her şartta etkin hizmet sunmak zorundayız. Bu yıl fuarın hemen Ramazan Bayramının ardından kapısını aralamasının da ziyaretçiler açısından bir sıkıntı yaratabileceğini düşünüyorum. Bu arada fuarın bu yıl, Pazar gününün iptal olması çok doğru bir karar olmuş. Pazar günü zaten bizim için fuarda toparlanma günü oluyor ve tamamen boş geçiyordu” diye konuştu.

Orobella Alyans olarak altın fiyat farklılığından minimum etkilenmek adına Dahili İşlem Rejimini ve sermaye yapılarının avantajını kullandıklarını kaydeden Akyürek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ne yazık ki ortaya çıkan bu makasta kuyumcuların gerçek anlamda birlik olamaması da büyük bir etken olmuştur. Kuyumcular toplu hareket etse ve bu yanlış uygulamayı kamuoyuna çok daha etkin anlatacak bir tavır sergilememiz gerekiyordu. Bir hafta kuyumcular altın satmasa bakın nasıl tablo tersine dönerdi. Mevcut şartlarda az sayıda kuyumcunun bu krizi fırsata çevirdiklerini üzüntüyle görüyoruz. Şu anki kuyumculuk sektörünün yetkili kurumlarında olan kişilerin de sektöre katkılarının olmadığını görüyoruz.”

İhracat yapan firmaların ortaya çıkan açıklarını iç piyasaya yönelterek kapatamayacaklarını sözlerine ekleyen Akyürek; “Türkiye’de ağırlıklı olarak az işçilikli bilezik tarzı takılar ve yatırım altınlarına çok yoğun talep var. İhracatçı ürettiği özgün tarzlara sahip takılara iç piyasada müşteri bulamaz.