SEKTÖR > Bazı dönemlerde defans en iyi hücumdur….

Bazı dönemlerde defans en iyi hücumdur….

Akif Sarıyer “Piyasada havalar puslu. Kurtlar puslu havayı sever. Batak olaylarında artış olmaması için esnafımız çok dikkatli ve temkinli hareket etmeleri gerekiyor aman dikkat…”

Son yıllarda “Batak” olarak tabir edilen, profesyonelce kurgulanan illegal girişimlerin sayısında artış gözlemliyoruz. “Sözümüz senettir” anlayışı, yavaş yavaş tarih sayfalarında yerini almaya başladı. Batak işine giren kişiler; kuyum üreticilerinden aldıkları bakiyeleri bilinçli olarak ödemiyor ve hukuki boşluğu da kullanarak, ellerini kollarını sallayarak aramızda, utanmadan geziyorlar.

Sektörün sorunlarına karşı oldukça duyarlı bir tavır sergileyen; Aktif Kıymetli Madenler firma sahibi Akif Sarıyer; batak girişimlerinin artık yurtdışı ayağı da bulunduğunu, ülkemizde yerleşik düzene geçen ve piyasaya belirli bir süre güven aşılayan kişilerin de profesyonel bir şekilde vurgun olayı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kuyumculuk sektöründe hergün kilolarca altın elden ele piyasada dolaşıyor. Gerçekleşen ticaret, ne yazık ki ağırlıklı olarak sözle gerçekleşiyor. Mevcut durumu kullanan ve ispat edilmesi çok zor alacakları ödemeyen vurguncular her dönem varlıklarını gösteriyorlar.

Akif Sarıyer; özellikle bugünlerde defansif ve agresif olmayan ticaret yapılmasının çok daha iyi olacağını vurgulayarak açıklamasına şöyle devam ediyor:

“Batak olayı, ama az ama çok birçok sektör mensubumuzun başına mutlaka geliyor. Ne yazık ki bu durumla karşılaşan sektör mensubumuz sessiz kalmayı tercih ediyor ve bu durumu kaderiymiş gibi kabul ediyor. Halbuki bu tip bir olayda, canı yanan arkadaşımız hemen sesini yükseltse, vurgun olayının hacminin büyümesini engelleyecek. Batak işine giren kişilerin arkasında, kendi malını kurtarmak için onlarla işbirliği yapan sektör mensuplarının olduğunu görüyoruz. En kötüsü de bu olayların önüne geçecek, sektör kurumlarımız yok. Masaya ağırlığını vuracak sektör abileri yok. Cezalar yok.”

Son olarak sektör meslek örgütlerinin meslek sabıka kaydını bir şekilde oluşturması ve bu tip olaylara giren kişilerin ifşa edilerek, başka masum esnafa zarar vermesinin önüne geçilmesi için somut adımlara ihtiyaç duyulduğunu yineleyen Sarıyer; “Herkes sektörün kanayan yarasını biliyor ama kimse bu yarayı kapatmak için elini taşın altına koymuyor” dedi.