SEKTÖR > “Bir şerden bin hayır doğabilir

“Bir şerden bin hayır doğabilir

Tugay Kaçmaz “Bir şerden bin hayır doğabilir… Aniden yükselen altın fiyatlarıyla birlikte bakiyeli çalışmanın sürdürülemez olduğu gün yüzüne çıkmıştır”

Yakın zaman önce altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasıyla birlikte kuyum ticareti yapan sektör mensuplarımızın aklında ‘acaba tekrar o seviyelere çıkar mı? Daha da ileri gider mi? gibi sorular oluştu. Birçok firmanın hızla peşin çalışmaya döndüğünü en azından limitli bakiye sistemini tercih ettiğini gözlemliyoruz.

Yeni yıl ile birlikte meslek hayatında 35 yılı geride bırakmaya hazırlanan Pina Kuyumculuk firma ortağı Tugay Kaçmaz; yaşanan son ekonomik sarsılmanın birçok sektör mensubu için gerçek bir son uyarı olduğunu, yüksek bakiyeler eşliğinde, sadece günü kurtaran kuyum ticaretinin artık sürdürmenin imkansız hale geldiğini söyledi.

Ortaya çıkan yeni ekonomik tablo ve rakamlarla birlikte kayıtdışı çalışan, merdiven altı tabir edilen birçok küçük atölyenin işlerinin daha da zor hale geleceğini öne süren Tugay Kaçmaz; “Bu doğal bir seleksiyon oluşturacak. Netice itibariyle takının belirli bir üretim maliyeti var. Mevcut bir üretim maliyetinin aşağısına ancak illegal bir şekilde inebilirsiniz. Artan maliyetleri göz önüne aldığımız zaman köklü firmaların, işini titizlikle yapan ve kalitesinden taviz vermeyen markalarının önünün açık olacağını görmekteyim” dedi.

“2021 yılı Pina için olumlu geçti”

Pina Kuyumculuğun başarılı bir yılı geride bırakarak, yine önemli yatırımlarla yeni bir yıla giriş yaptığını belirten Tugay Kaçmaz; sözlerini şöyle sürdürdü:

“içi boş Doç, içi boş Singapur ve makine işi halat zincir üretimine start veriyoruz. Yurtdışından makinelerimizi sipariş ettik. Böylelikle ürün çeşitliliğimizi en üst seviyeye çıkartıyoruz. Yarı mamul alanında çok kısa sürede rüştümüzü ispat ettik. Her geçen gün yarı mamul ürün çeşitliliğimizi artırıyoruz. Tüm ürünlerimizde yüksek kaliteli alaşımlar kullanmaya devam ediyoruz. Hammadde ve ara madde fiyatları çok ciddi boyutlarda arttı. Bu artışları işçilik fiyatlarına yansıtmamak için adeta direniyoruz. Yeni yıl ile birlikte 15 yılı geride bırakan Pina Kuyumculuk; yeni hedefler oluşturarak çalışmalarına kararlılıkla devam ediyor. Son birkaç yılda Kahramanmaraşlı kuyum üreticilerinin de zincir ürün grubundaki en önemli tedarikçisi olduk. Aynı zamanda ihracatımızı da arttırıyoruz. Altın fiyatlarında istikrar ortaya çıkarsa, 2022 yılının verimli geçeceğine inanıyoruz.”